TRADERTOWN.my

Air Force One Boeing picture
Gambar oleh www.boeing.com

Boeing Belajar Daripada Perjanjian Air Force One

Boeing telah belajar daripada kontrak untuk membekalkan presiden A.S. dengan pesawat Air Force One baharu. Yang telah menelan belanja pembuat pesawat itu hampir $1 bilion dalam caj dan sehingga tiga tahun di belakang jadual”. Kata Ted Colbert, Ketua Pertahanan Boeing.

Bagaimanapun, Ted Colbert tidak memberikan butiran lebih lanjut mengenai pengajaran itu.

Tetapi beliau berkata mereka telah menyumbang kepada jadual baharu untuk kedua-dua pesawat yang menyaksikan penghantaran dianjak ke 2026 dan 2027.

Kata beliau lagi, “Pelajaran yang dipelajari adalah penting dan kami akan menerapkannya pada masa hadapan. Kami telah membuat perubahan pada program ini dan cara kami bekerja pada program ini”

“Ini adalah program yang mencabar dan anda belajar sambil berjalan dan anda menyesuaikan diri seperti yang anda perlu,” tambahnya.

Pada April lalu, Boeing merekodkan caj $660 juta selepas mengambil caj $318 juta pada April 2021. Mendakwa “sebahagian besarnya disebabkan oleh kesan COVID-19 dan isu prestasi di pembekal utama.”

Boeing telah menerima kontrak $3.9 bilion pada 2018 untuk dua pesawat 747-8 yang akan dihantar mulai 2024.

Pada Disember 2016, Presiden Amerika Syarikat Donald Trump pada masa itu telah mendapat janji bahawa kos menggantikan Air Force One tidak akan melebihi $4 bilion. Janji itu diberikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Boeing ketika itu Dennis Muilenburg

Trump sebelum itu telah menggesa kerajaan Amerika Syarikat membatalkan pembelian pesawat Air Force One baharu. Mengatakan ia “tidak masuk akal” dan terlalu mahal.

Kongsi Melalui: