TRADERTOWN.my

Alibaba picture
Gambar oleh www.alibaba.com

Alibaba Nak Buang Pekerja Kerana Kerajaan China?

Alibaba Group dilaporkan memberhentikan lebih satu pertiga daripada kakitangan dalam pasukan urus niaga dalamannya. Ini adalah menurut empat orang yang mengetahui perkara itu.

Sumber bagaimanapun enggan dinamakan kerana mereka tidak diberi kuasa untuk bercakap kepada media.

Alibaba merancang untuk mengurangkan pasukan pelaburan strategiknya, terutamanya yang berpangkalan di tanah besar China, kepada kira-kira 70 orang. Pasukan itu pada masa ini mempunyai lebih daripada 110 orang, kata dua daripada orang itu.

Pasukan itu juga mempunyai kakitangan di Hong Kong.

Mereka turut menambah syarikat itu telah memaklumkan sebahagian besar kakitangan mengenai pemberhentian mereka.

Pemberhentian kerja itu kebanyakannya melibatkan golongan pertengahan dan warga emas di tanah besar.

Alibaba tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Reuters melaporkan pada Mac lalu, Alibaba dan pesaing utamanya Tencent merancang untuk memotong puluhan ribu pekerjaan tahun ini. Ini termasuk dalam salah satu pusingan pemberhentian terbesar mereka apabila tindakan keras dan pengekangan Covid-19 China menyekat pertumbuhan.

Pada Januari, Pemilik TikTok, ByteDance juga dilaporkan mengecilkan pasukan pelaburannya. TikTok telah membubarkan sub-kumpulan yang memberi tumpuan kepada pulangan kewangan sebagai tindak balas kepada tindakan keras kawal selia di China

Pengawal selia China melancarkan kempen yang tidak pernah berlaku sebelum ini pada akhir 2020. Mereka ingin mengekang gergasi teknologi negara itu selepas bertahun-tahun pendekatan laissez-faire yang memacu pertumbuhan dan membuat urus niaga dengan pantas.

Pada hari Ahad, pengawal selia pasaran China mengenakan denda terkini ke atas Alibaba dan Tencent, serta pelbagai firma lain. Mereka didakwa gagal mematuhi peraturan anti-monopoli mengenai pendedahan urus niaga.

Kongsi Melalui:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *