fbpx

TRADERTOWN.my

Celsius picture
Gambar oleh www.celsius.network

Celsius Network Failkan Kebrankapan

Celsius Network, pemberi pinjaman kripto telah memfailkan kebankrapan di New York pada Rabu lalu (13 Julai). Mereka ialah mangsa terbaru dalam sektor mata wang kripto selepas kejatuhan dramatik dalam harga mata wang kripto.

Pada bulan lepas, Celsius yang berpangkalan di New Jersey telah membekukan pengeluaran dan memotong akses kepada simpanan untuk pelabur individu.

Selain itu, mereka turut memetik keadaan pasaran “melampau”, dan menghantar gegaran melalui pasaran crypto.

Dalam pemfailan mahkamah di Mahkamah Kebankrapan AS untuk Daerah Selatan New York, Celsius menganggarkan aset dan liabilitinya antara AS$1 bilion (kira-kira RM4.44 bilion) dan AS$10 bilion.

Mereka dilaporkan mempunyai lebih 100,000 pemiutang. Syarikat itu mempunyai wang tunai AS$167 juta di tangan.

“Ini adalah keputusan yang tepat untuk komuniti dan syarikat kami,” kata pengasas bersama dan ketua eksekutif Celsius Alex Mashinsky.

Pemberi pinjaman kripto seperti Celsius berkembang pesat semasa pandemik Covid-19. Menarik pendeposit dengan kadar faedah yang tinggi dan akses mudah kepada pinjaman yang jarang ditawarkan oleh bank tradisional. Mereka meminjamkan token kepada kebanyakan pelabur institusi, membuat keuntungan daripada perbezaan itu.

Tetapi model perniagaan pemberi pinjaman mendapat perhatian selepas penjualan mendadak dalam pasaran kripto. Ini didorong oleh kejatuhan token utama TerraUSD dan Luna pada bulan Mei.

Voyager Digital Ltd, seorang lagi pemberi pinjaman kripto AS, memfailkan kebankrapan bulan ini selepas menggantung pengeluaran dan deposit.

Celsius dalam satu kenyataan berkata ia tidak meminta pihak berkuasa untuk membenarkan pengeluaran pelanggan. Sambil menambah bahawa ia telah meminta mahkamah membenarkannya meneruskan operasi, seperti membayar pekerja.

Tindakan Celsius pada bulan Jun untuk membekukan pengeluaran mendorong pengawal selia sekuriti negeri di New Jersey, Texas dan Washington untuk melancarkan siasatan ke atas firma itu.

Kongsi Melalui: