TRADERTOWN.my

Bank of England picture
Gambar oleh www.bankofengland.co.uk

Bank Of England: Kripto Perlu Peraturan Lebih Ketat

Bank of England (BOE) berkata penguatkuasaan dan peraturan yang lebih ketat perlu dikenakan kepada aset-aset kripto. Ini selepas kejatuhan nilai aset kripto berjumlah $2 trilion USD

Menurut Jawatankuasa Dasar Kewangan BOE, permodalan pasaran aset digital telah merosot kepada kira-kira $900 bilion USD daripada paras tertinggi hampir $3 trilion USD. Paras tertinggi ini dicatatkan pada akhir 2021.

Kadar kenaikan dan penurunan melampau ini mendedahkan kelemahan dalam pasaran.

Selain itu, ketidakpadanan kecairan membawa kepada jualan untuk mengurangkan kerugian (cut loss). Ciri-ciri pasaran ini berpotensi untuk meningkatkan lagi penurunan harga, kata bank pusat itu.

Pengawal selia di United Kingdom dan Eropah telah mengeraskan retorik mereka terhadap industri itu. Mereka mengatakan kebimbangan mereka bahawa penularan daripada pasaran crypto boleh merosakkan sistem kewangan yang lebih luas.

BOE pada Disember lalu mengulangi amarannya bahawa pertumbuhan pesat aset mata wang kripto boleh menimbulkan risiko kepada kestabilan sistem kewangan UK. Pada bulan Oktober pula, Timbalan Gabenor BOE, Jon Cunliffe berkata pasaran mata wang kripto boleh menimbulkan ancaman melainkan dikawal segera.

Bank Of England berkata ketidaktentuan baru-baru ini dalam pasaran crypto setakat ini tidak menimbulkan risiko kepada keseluruhan sistem. Tetapi tanpa tindakan, risiko sistemik akan muncul jika aktiviti aset kripto dan sambungannya kepada bank dan pasaran lain terus berkembang.

Ini menekankan keperluan untuk rangka kerja pengawalseliaan dan penguatkuasaan undang-undang yang dipertingkatkan untuk menangani perkembangan dalam pasaran ini,

Kongsi Melalui:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *