TRADERTOWN.my

Gambar oleh Tom Saater

Industri minyak: Nigeria semakin ke hadapan

Menurut Mele Kyari, Kumpulan Pengarah Urusan National Petroleum Corporation (NNPC), Nigeria dijangka akan mengakhiri perjanjian pertukaran minyak mentah untuk bahan bakar pada tahun 2023 apabila kapasiti penapisannya disasarkan meningkat melalui rombakan kilang penapisan negeri dan pembinaan baru kilang penapisan.

Nigeria merupakan penghasil dan pengeksport terbesar minyak mentah di Afrika.

Kilang penapisan di Nigeria yang sebelum ini memerlukan penambahbaikan akan dirombak sepenuhnya dan mula beroperasi pada tahun 2023.

Sejak 2006, Nigeria telah menjalankan program Penjualan Langsung Minyak Mentah dan Pembelian Langsung Produk Petroleum (DSDP) bersama pedagang dan syarikat minyak antarabangsa, bertujuan untuk memastikan bekalan bahan bakar mencukupi.

Pada sidang konferens minggu ini, Kyari berkata bahawa sektor hiliran Nigeria kelihatan cerah dengan keadaan pasaran yang menarik dan luas, penambahan kapasiti penyulingan minyak mentah daripada pelbagai projek penapisan, penambahbaikan jaringan pengedaran dan penggunaan gas asli. Nigeria mempunyai 4 penapisan, 2 daripadanya di Pelabuhan Harcourt, 1 di Warri dan 1 di Kaduna tetapi kesemua kilang penapisan ini sangat berusia dan memerlukan penambahbaikan. Selama lebih 5 tahun, penggunaan penuh di kilang penapisan ini tidak pun melebihi 30%.

Kongsi Melalui:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *