TRADERTOWN.my

MA Singapura picture
Gambar oleh www.mas.gov.sg

Singapura Mahu Perkukuh Peraturan Kripto

Singapura merancang untuk meluaskan skop dan memperkukuh peraturan mata wang kripto di negara itu.

Ini bagi menepis dan menolak dakwaan bahawa beberapa aset digital yang runtuh baru-baru ini dikawal selia di negara itu.

The Monetary Authorities of Singapore (MAS) merancang untuk berunding mengenai cadangan langkah dalam beberapa bulan akan datang. Kata pengarah urusannya Ravi Menon dalam ucapan selepas mengeluarkan laporan tahunan bank pusat itu pada Selasa (19 Julai).

Dalam jawapan kepada soalan, beliau berkata peraturan yang disemak mungkin termasuk mengetatkan lagi akses pelabur runcit kepada kripto. Dan meluaskan ruang peraturan untuk meliputi lebih banyak aktiviti.

Menon berkata, beberapa pemain kripto yang sedang dalam situasi yang tegang yang dilaporkan berpangkalan di negara bandar itu “sedikit kaitan dengan peraturan berkaitan kripto di Singapura”.

Dia turut memetik TerraForm Labs dan Luna Foundation Guard, yang berada di belakang stablecoin TerraUSD yang runtuh. Selain itu, dana lindung nilai Three Arrows Capital sertapemberi pinjaman Vuld.

Beberapa firma kripto yang mempunyai kaitan dengan Singapura mengalami tekanan teruk tahun ini. Terutama apabila gelombang pengetatan monetari global mencetuskan krisis yang menghapuskan lebih AS$1 trilion (kira-kira RM4.46 trilion) daripada nilai token digital.

Kongsi Melalui: