TRADERTOWN.my

Twitter picture
Gambar oleh twitter.com

Twitter Saman Elon Musk?

Twitter Inc telah mengambil tindakan untuk menyaman Elon Musk pada hari Selasa. Mereka mendakwa Musk telah melanggar perjanjian $44 bilion untuk membeli platform media sosial terkenal dunia itu.

Selain itu, mereka meminta mahkamah Delaware memerintahkan orang terkaya di dunia itu untuk menyelesaikan penggabungan pada $54.20 bagi setiap saham yang dipersetujui.

Pada hari Jumaat lalu, Musk berkata beliau telah menamatkan perjanjian itu kerana Twitter melanggar perjanjian itu. Dengan gagal membalas permintaan maklumat mengenai akaun palsu atau spam di platform, yang merupakan asas kepada prestasi perniagaannya.

Musk berkata kekurangan maklumat tentang akaun spam dan perwakilan tidak tepat merupakan “peristiwa buruk material”. Dan ini adalah sebab mengapa beliau telah menamatkan penggabungan itu.

Beliau turut berkata pemergian eksekutif adalah kegagalan untuk menjalankan perniagaan dalam kursus biasa, seperti yang diwajibkan oleh Twitter.

Tuntutan undang-undang itu melancarkan apa yang dijanjikan sebagai salah satu pertarungan undang-undang terbesar dalam sejarah Wall Street. Melibatkan salah seorang usahawan paling berjaya dalam dunia perniagaan dalam kes yang akan menghidupkan bahasa kontrak yang tenang.

Tuntutan itu menuduh Musk sebagai “senarai panjang” pelanggaran perjanjian penggabungan yang “telah menjejaskan Twitter dan perniagaannya.”

Pakar undang-undang berpendapat daripada maklumat yang diketahui secara awam, Twitter kelihatan mempunyai kelebihan berbanding Musk. Ini kerana cara Musk merundingkan perjanjian itu, menolak untuk melakukan usaha pra-penggabungan tradisional.

Kongsi Melalui:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *